Continental Divide Trail wandelen

In de VS kun je diverse “trails” bewandelen, de bekendste is de American Disovery Trail, die loopt van oost naar west tussen New York en San Francisco. Maar er zijn meerdere van deze uitdagende wandeltochten. Eén van deze tochten is de Continental Divide National Scenic Trail, kortweg Continental Divide Trail, afgekort CDT. Deze tocht is één van de uitdagendste hiking trajecten op het Amerikaanse continent en wordt daarom door hooguit zo’n 200 mensen per jaar in zijn geheel gelopen.

Het traject van de Continental Divide Trail

Continental Divide TrailDe Continental Divide Trail ligt tussen Mexico en Canada en beslaat in totaal zo’n 3100 miles oftewel 5000 kilometer. Je trekt tijdens de wandeltocht door de Rocky Mountains en bezoekt in totaal 5 staten van de VS, namelijk Montana, Idaho, Wyoming, Colorado en New Mexico. Ongeveer 70 % van de route loop je over verharde wegen, maar er zijn ook delen waar je over onverharde paden loopt. Dit vraagt dus wel wat van je conditie en maakt deze trektocht minder geschikt voor mensen die niet gewend zijn om intensieve wandel- en trektochten te maken.

Heen en terug in 7 maanden

Evenals bij de andere Trails zijn er ook op de Continental Divide Trail wandelaars die de tocht in recordtijd hebben gelopen. Sommige deden de route als onderdeel van een langere tocht door de VS. Francis Tapon was in 2007 de eerste die de Continental Divide Trail in beide richtingen voltooide in 7 maanden. Hij liep eerst van Mexico naar Canada en vervolgens terug naar Mexico. Voor de terugtocht gebruikte hij wel een eenvoudiger route dan voor de heenweg. Reed Gjonnes, die in 2013 de tocht liep samen met haar vader, is de jongste wandelaar die de complete trail heeft gelopen, ze was toen 13 jaar oud.

Niet overal geschikte overnachting plaatsen

Continental Divide TrailAls je de Continental Divide Trail gaat lopen is een goede voorbereiding essentieel. Niet overal op de route zijn goede overnachting plaatsen te vinden. Soms moet je wat van de route afwijken als je de nacht wilt doorbrengen. Het officiële startpunt van de trail is Crazy Cook Monument, maar aangezien hier nauwelijks faciliteiten zijn beginnen de meeste wandelaars hun tocht in het nabijgelegen plaatsje Columbus, waar meerdere hotels en Andere overnachtings mogelijkheden zijn. Op sommige plaatsen langs de route door New Mexico is nauwelijks aan vers drinkwater te komen. Daarom worden door vrijwilligers op strategische plaatsen jerrycans met water neergezet voor de wandelaars.

De hoogste bergen van Colorado

De Continental Divide Trail brengt je in Colorado op de hoogste bergpaden van de hele trail. Zo bezoek je de San Juan Mountain in het zuiden van Colorado en de Sawatch Range, gelegen in centraal Colorado. De tocht loopt over ongeveer 300 kilometer over hetzelfde traject als de Colorado Trail. Dit deel van de Continental Divide Trail is goed gemarkeerd en dus redelijk eenvoudig. Voor hikers die liever niet kilometers lang door besneeuwde bergen wandelen zijn er alternatieve routes in de omgeving van de San Juan Mountains. Sommige delen van de tocht door Colorado zijn niet gemarkeerd, maar er zijn goede kaarten verkrijgbaar om de route te volgen. Een deel van de tocht door Colorado loopt via voetpaden door de woestijn.

Droogte in Wyoming

Het deel van de Continental Divide Trail door Wyoming is eveneens een uitdaging. Door grote droogte in deze staat is het vaak onzeker of er voldoende water is. De tocht gaat over een grote diversiteit aan terreinen en is daarom wel zeer de moeite waard. Uiteindelijk arriveer je in Yellowstone National Park, van waaruit de tocht verder gaat richting Idaho. In Idaho volgt de tocht de Continental Divide, de grens tussen de staten Idaho en Montana. Je reist door de Anaconda Mountain Range naar Butte in Montana.

Trektocht door de bergen van Montana

Na het verlaten van Idaho gaat de tocht verder door Montana, en wel door de bergen. Je eerste reisdoel is Glacier National Park. Ongeveer 110 miles van de totale wandelroute loop je door het Glacier National Park.

Hoe lang doe je gemiddeld over de Continental Divide Trail?

Als je van plan bent om de Continental Divide Trail te gaan doen, vergt dat de nodige voorbereiding. Het is sterk af te raden om ongetraind aan deze trail te beginnen. Daarom maken veel hikers voorafgaand aan de CDT de nodige trainingskilometers, het liefst over lastig terrein omdat je dit ook veel tijdens je trektocht zult tegenkomen. Het lopen van de tocht neemt ongeveer 6 maanden in beslag, er vanuit gaande dat je per dag ongeveer 17 miles loopt. Reken erop dat je ongeveer 12 tot 18 maanden bezig bent met de voorbereidingen en het lopen van de uiteindelijke trail. De meest gekozen route is van Mexico naar Canada, waarbij de wandelaars hun tocht beginnen in maart of April. Wil je vanuit Canada starten dan kan dat vanaf juni, maar soms blijft de sneeuw langer liggen en loop je vertraging op. Sowieso is het verstandig om rekening te houden met vertragingen als je deze tocht gaat lopen.

Zorg voor voldoende water onderweg

Op sommige delen van de tocht, vooral in New Mexico en Wyoming, kan drinkwater schaars zijn. Daar komt bij dat je gedurende de tocht veel vocht verliest, soms tot wel 18 liter per dag. Drinken is daarom erg belangrijk. Daarom wordt geadviseerd om voldoende water mee te nemen en vooraf te plannen waar je vers water kunt krijgen. Houd er rekening mee dat een waterpunt misschien gesloten is en dat je dus een alternatief achter de hand moet hebben. Houd er verder rekening mee dat je voor sommige delen toestemming moet hebben om er doorheen te trekken. Het gaat dan vooral om Rocky Mountain National Park, Yellowstone National Park en Glacier National Park. Aangeraden wordt om hierover contact op te nemen met de lokale autoriteiten.

Respecteer het leefgebied van de dieren

Onderweg kun je veel verschillende dieren tegenkomen. De Grizzlyberen die in Wyoming, Montana en Idaho leven zijn wellicht de meest indrukwekkende. Wandelaars wordt met klem aangeraden om geen contact te maken met de dieren. Het is niet de bedoeling dat ze aan mensen gewend raken. Hun leefomgeving moet daarom te allen tijde worden gerespecteerd en het wordt met klem afgeraden om wilde dieren te voeren.

beelden van de Continental Divided trail

Five Minutes on the Continental Divide Trail from D. Alvarez on Vimeo.

Officiele website;

Continental Divide Trail Coalition

Wil je meer wandelen?