Halloween Feestdagen

Wat is Halloween?

Pompoenen, trick-or-treating, kostuums, een paar dingen die je meteen associeert met Halloween. Deze feestdag, wordt traditioneel op 31 oktober gevierd in voornamelijk Ierland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada maar wordt ook steeds vaker in Nederland. Als het donker is verkleden kinderen zich en gaan de huizen langs. Ze roepen trick-or-treat, oftewel de keuze tussen het geven van een lekkernij of een plagerijtje. Volwassenen en adolescenten gaan vaak verkleed naar feestjes, of kijken horrorfilms.

De geschiedenis van Halloween

Happy halloween feestdagHalloween is afgeleid van All Hallow’s eve, oftewel de nacht voor de katholieke feestdag Allerheiligen op 1 november. Maar de traditie van Halloween is waarschijnlijk nog veel ouder, en komt oorspronkelijk uit de Keltische cultuur. 1 November was namelijk volgens de Keltische kalender de eerste dag van het nieuwe jaar, en was 31 Oktober dus oudjaarsdag. Op de eerste dag van het nieuwe jaar zouden de geesten van iedereen die gestorven was in het vorige jaar opstaan en bezit proberen te nemen van een lichaam. Om goede geesten aan te trekken legde men eten voor de deuren en om boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. De basis voor het moderne Halloween feest is al terug te zien maar kwam pas echt naar voren toen christelijke tradities zich vermengden met het Keltische feest in de negende eeuw.

De Jack-o’-Lantern

Het meest bekende symbool voor Halloween is de Jack-o’-Lantern. Een lantaarn bestaand uit een uitgeholde pompoen waarin een eng gezicht of andere tekening is uitgesneden met daarin een kaars of lamp. In oktober zijn deze decoraties overal te zien in de Verenigde Staten. De Jack-o’-Lantern komt oorspronkelijk uit Ierland en werden vroeger uit knollen gemaakt. Maar toen Ierse immigranten naar Amerika kwamen, kwamen ze er achter dat Pompoenen veel geschikter waren om als lantaarn te gebruiken.

 

Traditioneel eten

Volgens christelijke traditie mag er geen vlees gegeten worden op de nacht voor Allerheiligen, daarom zijn met Halloween vooral vegetarische gerechten populair. In de Verenigde Saten is de toffee- of karamelappel vooral populair: een appel op een stokje ondergedompeld in gesmolten suiker of karamel en vervolgens eventueel gerold in nootjes of stukjes chocolade. Vroeger werden deze appels bijna exclusief gegeven aan de kinderen, maar tegenwoordig is gewoon snoep veel populairder. In Ierland wordt vaak een zogenaamde barmbrack gegeten. Een fruitcake met daarin een ring of ander voorwerp gebakken. Degene die het stuk krijgt met daarin de ring zou in het komende jaar zijn ware liefde vinden.

Niek Hindriks