Independence Day / 4yh of july: Een feestdag van democratie, vrijheid en nationale trots

Op ‘The Fourth of July’ (4th july) (zoals Independence Day door de Amerikanen wordt genoemd) viert Amerika zijn onafhankelijkheid. Op deze dag werd 225 jaar geleden, 4 juli 1776, de onafhankelijkheidsverklaring ondertekend, waardoor Amerika officieel onafhankelijk van Groot Brittannië werd. Dit document werd hierna het grootse symbool voor de Amerikanen en word gezien als het bewijs van hun vrijheid: 4 juli 1776 (de geboortedatum van Amerika).

Een politieke strijd

Independence Day paradeHoewel Independence Day heden ten dage uitbundig wordt gevierd, is dit niet altijd zo geweest. De onafhankelijkheidsverklaring kreeg pas rond het jaar 1800 meer aandacht nadat er een politieke strijd plaatsvond. In deze strijd werd het herdenken van de onafhankelijkheid van Amerika steeds belangrijker.

De ene partij vond de verklaring namelijk onbelangrijk en de andere partij was het daar natuurlijk niet mee eens. Zeker niet nadat de opsteller van de onafhankelijkheidsverklaring hun presidentskandidaat was en ook nog de verkiezingen won (Republikeinen). Mede doordat Jefferson op 4 juli het presidentschap in 1801 won, werd het vieren van Independence Day een jaarlijkse festiviteit. Vandaar dat 4 juli volop gevierd wordt en in het teken staat van democratie, vrijheid en nationale trots.

4th of july met Vlaggetjes en vuurwerk

Op 4 juli wordt Independence Day uitbundig gevierd. Omdat de vrijheid van Amerika centraal staat is het hele land versiert met vlaggen en slingers in de kleuren rood, wit en blauw, de kleuren van de Amerikaanse vlag. Vanwege de vele politieke toespraken, parades en ceremonies die op deze dag worden gehouden, is het duidelijk te merken dat democratie en nationale trots van belang zijn.

‘A family affair’ Familiedag

Independence Day is een traditionele feestdag en wordt naast, de vele traditionele toespraken, met je familie doorgebracht. Er wordt uitgebreid getafeld , gelachen en feestelijk rondgerend met van die kleine vlaggetjes die de Amerikaanse vlag afbeelden. Picknicken, barbecueën, het bijwonen van concerten, feesten in het park en ook nagenieten van een prachtige dag tijdens spetterend vuurwerk, staat op Independence Day centraal. Het is een en al genieten en feesten.

New York with a bang

Er is op deze feestdag genoeg te doen. De sfeer is te vergelijken met Koningsdag alleen eindigt de dag met een geweldige vuurwerkshow. Ben jij dus fan van vuurwerk? Dan is de grote vuurwerkshow in New York een ‘must see’ voor jou. Mocht je dan toevallig op Independence Day in de buurt van New York zijn, dan kan je samen met nog twee miljoen mensen genieten van het grootste vuurwerkshow van het jaar.

Niek Hindriks