New Year’s Day: Parades, honderden dollars en een gevaarlijke afloop

Op 1 januari begint het nieuwe jaar volgens de Gregoriaanse kalender. Een goede reden voor een feestje, ook wel bekend als oud en nieuw. In Nederland vieren we het met oliebollen en vuurwerk. Amerikanen pakken het, net zoals met alles, wat groter aan. De Verenigde Staten vieren New Year’s Day met gigantische feesten, flamboyante parades en heel veel vuurwerk.

new years day feestdag

Honderden dollars voor New Year’s Day

Amerikanen betalen tussen de tweehonderd en vijfhonderd dollar om nieuwjaar te vieren in een kroeg, club of restaurant in New York. Belachelijk hoge prijzen voor Nederlanders, maar in Amerika zijn de kaarten zo de deur uit. Een van de meest populaire evenementen is de ‘New Year’s Eve Ball Drop’ op Times Square in New York. Een grote, verlichte bal komt precies om middernacht naar beneden waarna een groot feest losbarst om het begin van het nieuwe jaar te vieren. Tickets om hier live bij te zijn, lopen gemakkelijk op tot zevenhonderd dollar.

Football en parades

Op New Year’s Day gaan Amerikanen langs familie en vrienden om hen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Maar niet iedereen brengt een bezoekje aan thuis. Ieder jaar spelen verschillende football teams grote wedstrijden. Zo zijn de Orange Bowl en de Fiesta Bowl populaire wedstrijden tussen college football teams, een belangrijke sport in de Verenigde Staten. Ieder jaar op New Year’s Day staat de stad Pasadena in Californië in teken van de Rose Parade. Deze parade bestaat uit bloem bedekte praalwagens waar de makers maandenlang aan hebben gewerkt. Ook passeren muziekkorpsen en paarden de revue. Dit is een populaire parade dat verschillende televisiezenders uitzenden.

Dodelijke traditie

Naast leuke tradities, bestaan er ook wat lugubere en gevaarlijke tradities. Sommige Amerikanen die een wapen in bezit hebben, vinden het een mooie traditie om op New Year’s Day een geweer of pistool in de lucht te schieten. Kogels die in de lucht worden geschoten, komen altijd weer naar beneden. Sommige kogels schieten wel drie kilometer de lucht in. Wanneer de afgeschoten lading weer naar beneden komt, komt het met een snelheid van driehonderd tot zevenhonderd kilometer per uur naar beneden. Een snelheid van tweehonderd kilometer per uur is al dodelijk wanneer het een hoofd van een voorbijganger raakt.

Bevallen op New Year’s Day

Ben je zwanger in de Verenigde Staten en ga je op New Year’s Day bevallen? Dan zou volgens een mythe jouw kind binnen één jaar al opgegroeid zijn tot een oudere man of vrouw. Natuurlijk geloven Amerikanen dit niet, maar toch zijn baby’s geboren op de eerste dag van het nieuwe jaar een klein beetje speciaal. Deze New Year babies ontvangen soms cadeautjes of prijzen van ziekenhuizen.

Niek Hindriks