Presidents’ Day: Washington en Obama in het zonnetje

Iedere derde maandag in februari vieren de Verenigde Staten Presidents’ Day. Deze feestdag bestaat sinds 1885 en is ter ere van alle presidenten van Amerika, maar voornamelijk voor George Washington, de eerste president van Amerika. Zijn verjaardag valt dan ook op 22 februari.

George Washington

Washington, geboren in 1732, vocht gedurende zijn leven tegen de Britten tijdens de Amerikaanse revolutie. Daarin heeft hij een belangrijke rol gespeeld. Hoewel hij liever zijn leven rustig doorbracht op zijn plantage, werd hij unaniem gekozen tot eerste president van Amerika vanwege zijn invloed op de revolutie en de politiek. In 1799 stierf hij na twee termijnen van presidentschap door een ernstige verkoudheid. Washingtons daden waren zo belangrijk voor de Amerikaanse geschiedenis, dat hij tot op de dag van vandaag nog geëerd wordt met Presidents’ Day, ook wel Washingtons’s Birthday genoemd door de overheid.

Presidents’ Day Sale

Presidents day feestdagOp deze dag zijn winkels meestal open en is er een grote uitverkoop in alle steden. De feestdag staat ook wel bekend als Presidents’ Day Sale. De Scholen zijn meestal gesloten, vanwege een kleine vakantie. Scholieren en studenten die geen vakantie hebben, worden door speciale colleges en symposia van alles bijgebracht over de geschiedenis van de Amerikaanse presidenten. Maar parades of andere groteske evenementen zullen niet in heel Amerika te vinden zijn. De Amerikaanse beurzen zijn deze dag ook gesloten.

Festiviteiten rond Presidents’ Day

In de omgeving van Virginia, de geboorte- en sterfplaats van Washington, wordt Presidents’ Day uitbundig gevierd. De oude stad Alexandria geeft de grootste parade in heel Amerika op deze feestdag. In de optocht komen onder andere paarden, showbands, historisch geklede groepen en zeldzame auto’s voorbij. Bij het George Washington Birthplace National Monument vieren inwoners zijn verjaardag door middel van verschillende activiteiten. Een populaire locatie om Presidents’ Day te vieren is Mount Rushmore, een grote rots met sculpturen van vier presidenten. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn hier vereeuwigd. Tijdens de gedenkdag worden hier festiviteiten gehouden en eindigt het evenement met vuurwerk.

Overige presidenten

Sommige staten vieren alleen de verjaardagen van Washington en Abraham Lincoln, een ander belangrijk figuur in de Amerikaanse geschiedenis en tevens oud-president. Lincoln staat bekend om de afschaffing van de slavernij tijdens zijn presidentschap en zijn leiderschap in de bloedige Amerikaanse Burgeroorlog waar het zuiden in opstand kwam tegen het noorden. Toevallig valt ook zijn verjaardag in februari. Andere, ietwat minder belangrijke presidenten, worden geëerd met kransen op hun graf of een herdenkingsdienst.

Niek Hindriks