Thanksgiving traditie

Thanksgiving is een nationale feestdag in Amerika en Canada, waarop traditioneel dank wordt gezegd voor de oogst van dat jaar. Op Thanksgiving komen families bij elkaar om samen te eten en dank te zeggen, niet alleen meer voor de oogst, maar tegenwoordig ook voor andere zaken. In Amerika wordt de feestdag gevierd op de vierde donderdag van November, terwijl in Canada, waar de oogst eerder eindigt, het gevierd wordt op de tweede maandag. Het dank zeggen voor de oogst is een christelijke traditie, maar in Amerika wordt deze dag meer geassocieerd met een feest dat door Europese kolonisten in 1621 vierden na hun eerste succesvolle oogst in Amerika.

Thanksgiving feestdag amerika

De eerste Thanksgiving

De Pilgrim Fathers, een groep puriteinen uit Engeland die vluchtten naar Amerika, worden in Amerika gezien als de grondleggers van de staat. Honderd man vertrok in 1620 op de boot de Mayflower richting de nieuwe wereld, en kwam een aantal maanden later aan in Plymouth, Massachusetts. De eerste winter in het nieuwe land was zwaar voor de Pilgrim Fathers, en bijna de helft van de kolonisten stierven door ziektes zoals scheurbuik. Gelukkig was de inheemse bevolking: de Wampanoag stam, vriendelijk en hielp de kolonisten het jaar daarop met het verbouwen van maïs en het vangen van aal. En dus vierden de kolonisten en de Wampanoag samen in 1621 een feestmaal dat nu door Amerikanen met Thanksgiving herdacht wordt.

Het feestmaal

Thanksgiving staat in het teken van grootse diners. Als aandenken aan het feestmaal van de Pilgrim Fathers, wordt er een verscheidenheid aan eten geserveerd. Het meest bekend is natuurlijk de kalkoen, vaak gevuld en geroosterd. Ook wordt er aardappelpuree met jus geserveerd, of anders zoete aardappelen. Maïskolven, pompoen taart, een ovenschotel met boontjes, noem het maar op, het is niet voor niets dat voor Amerikanen Thanksgiving de dag waarop ze het meeste eten.

Parades door heel het land

Naast het dank zeggen en de uitgebreide maaltijden is er sinds 1924 nog een typische Thanksgiving traditie bijgekomen. Dat was namelijk de eerste keer dat er in New York een Thanksgiving day parade werd gehouden. Vele kleurrijke praalwagens rijden door de straten van Manhattan, elk met een specifiek thema. Ook zijn er gigantische ballonnen van populaire karakters uit tv-shows of cartoons. De laatste ballon in de parade is traditioneel die van de kerstman om aan te geven dat het kerstseizoen nu kan beginnen. Inmiddels worden er zulk soort parades door heel Amerika gehouden, en die in New York live uitgezonden, zodat iedereen ze kan volgen.

Niek Hindriks