President Donald Trump

Donald Trump, de zakenman die president werd

Op het moment dat de bekende en schatrijke zakenman Donald John Trump zich kandidaat stelde voor het presidentschap van de Verenigde Staten konden veel mensen hun lachen niet bedwingen. Het zou toch te zot voor woorden zijn als deze man, zonder enige politieke ervaring, de leider werd van één van de machtigste landen ter wereld? Velen haalden dan ook hun schouders op. Dit kon toch niet, dit was een grote grap. Maar Trump zette zijn plannen door.

(AP Photo/LM Otero)
(AP Photo/LM Otero)

Hij voerde campagne, werd de kandidaat namens de Republikeinen en nam het in november 2016 op tegen de gedoodverfde favoriet namens de Democraten, Hillary Clinton. En wat niemand verwachtte gebeurde: Donald Trump won de verkiezingen. Op 20 januari 2017 legde hij de eed af en werd zo de 45e president van de USA.

De jonge jaren van Donald Trump

Donalds grootvader van vaders kant is een Duitse immigrant. Friedrich Trumpf emigreerde op 16-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten en paste zijn naam aan het Engels aan, hij ging door het leven als Frederick Trump. Zijn zoon Fred ontmoette een dochter van Schotse immigranten. Ze trouwden in 1936. Het echtpaar kreeg vijf kinderen, Donald was hun vierde kind. Nadat Donald op 13-jarige leeftijd van school werd gestuurd, stuurden zijn ouders hem vervolgens naar de New York Military Academy. Hier behaalde hij de rang van kapitein op de leeftijd van 17 jaar. In 1968 studeerde Trump af in de economie aan de aan de universiteit van Pennsylvania.

Zakelijke carrière

Donald John Trump werd in 1946 geboren in New York. Als zoon van een ondernemer werd het zakenleven hem met de paplepel ingegoten. Sinds 1968 werkte Trump in het bedrijf van zijn vader en grootmoeder. In 1971 kreeg hij de leiding over dit grote vastgoedconcern. Trump breidde zijn imperium in de jaren daarna in rap tempo uit. Hij stortte zich op de media en maakte daarbij handig gebruik van zijn charismatische uitstraling. Trump verscheen overal in de media, op premières en bijeenkomsten. Trump werkte hard en zijn inspanningen werden beloond: The Trump Organization groeide uit tot één van de grootste bedrijven in de VS.

Ups en downs in het zakenleven van Trump

Het is Donald Trump als zakenman niet altijd voor de wind gegaan. Eind jaren 80 van de vorige eeuw ging hij bijna failliet omdat hij verkeerde investeringen had gedaan. Een faillissement overkwam hem alsnog een faillissement omdat hij een casino wilde bouwen dat maar liefst 1 miljard dollar moest kosten. Deze Tasj Mahal kwam er overigens alsnog. Het bedrijf kwam in 1991 uit het faillissement. Door financiële regelingen te treffen met zijn schuldeisers wist Trump zijn zakelijke activiteiten weer te laten opleven. Eind jaren negentig, toen het Trump zakelijk weer beter ging, liet hij de bekende Trump Tower in New York bouwen. Daarnaast bezit hij onder andere vastgoed langs de Hudsonrivier. In 2012 beweerde Trump in een door hemzelf geschreven boek dat zijn vermogen om en nabij de 7 miljard dollar lag.

Investeringen buiten het vastgoed

Trump beperkte zich bij zijn zakelijke activiteiten al snel niet meer tot vastgoed. Zo kocht hij het American Football team The New Jersey Generals. Ook bezit The Trump Organization meerdere golfbanen, zowel in de VS als elders in de wereld. Een aantal daarvan bevinden zich in Schotland, het geboorteland van zijn grootouders van moederszijde. Daarnaast is Trump eigenaar van de verkiezing van Miss USA en Miss Universe sinds 1996. Na een rel over een toespraak van Trump waarin hij Mexicaanse immigranten beschuldigde van allerlei misdaden, verbrak TV zender Universal het contract met Trump om de verkiezing van Miss Universe uit te zenden.

Privéleven

Het privéleven van Donald Trump is in de afgelopen jaren ook zeker niet onbesproken gebleven. Zijn eerste vrouw Ivana, van Tsjechische afkomst, draagt nog steeds zijn achternaam. Samen met haar kreeg hij drie kinderen die inmiddels volwassen zijn. Daarna trouwde hij met Maria Marples, met wie hij een dochter kreeg. Zijn huidige vrouw Melania vroeg hij in 2004 ten huwelijk. Ze trouwden een jaar later. Samen met haar kreeg Donald Trump een zoon. Hij is dus vader van vijf kinderen. Inmiddels zijn er ook acht kleinkinderen, allen van zijn twee oudste kinderen zoon Donald Jr. en dochter Ivanka.

Waar woont Donald Trump nu?

Natuurlijk heeft Trump nog veel andere huizen, maar dit is de plek waar hij sowieso de komende 4 jaar zal wonen:

 

 

(AP Photo/LM Otero)
Niek Hindriks