Glacier Bay National Park

Het Glacier Bay National Park ligt in het zuiden van de staat Alaska in Amerika en kan alleen per vliegtuig of over het water worden bereikt. Toch trekt het park jaarlijks gemiddeld meer dan 400.000 bezoekers en is het opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Glacier Bay National ParkHet Glacier Bay National Park werd in 1980 een nationaal park en beslaat een oppervlakte van ruim 13.000 km2.

Bezienswaardigheden Glacier Bay National Park

Het park bestaat voor het grootste gedeelte uit water en ijs: van de hellingen van hoge bergen lopen vele spectaculaire gletsjers de baai in. Dit veroorzaakt ruige ijsrotsen en ijsbergen.

In het park komen, naast verschillende soorten vogels, onder andere ook voor: beren, herten, elanden, berggeiten, dalschapen, stekelvarkens en eekhoorns.

Activiteiten in Glacier Bay National Park

Gletsjers

In totaal liggen er 16 gletsjers in het park, waarvan er 12 uitkomen in de baai. Door de stroming van het water in de Glacier Bay wordt de onderkant van de ijsbergen als het ware ‘weggegeten’, waardoor vaak grote stukken ijs afbreken en onder luid geraas in het water vallen. Dit verschijnsel, calving genaamd, is niet alleen spectaculair om te zien, maar ook om te horen: je voelt en ziet dat de kracht van de natuur extreem sterk is en niet met zich laat sollen.

De gletsjers en afvallende ijsbrokken zijn een van de voornaamste attracties van het Glacier Bay National Park.

Glacier Bay

De belangrijkste baai is dus de Glacier Bay, waar het park tevens zijn naam aan dankt. Deze baai is gevormd door de gletsjer: de Grand Pacific. Je zult er veel zeeleeuwen en zee otters zien, maar het hoogtepunt zullen de verschillende soorten walvissen zijn, die nu en dan boven komen om lucht te happen en gracieus weer onder water verdwijnen.

In de baai valt door het jaar heen veel regen, waardoor een regenwoud is ontstaan. In dit met mos begroeide gebied groeien veel naaldbomen als dennen en sparren. Hier bevindt zich tevens de enige bezoekers faciliteit in Bartlett Cove.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *