Petrified Forest National Park

petrified forest national parkHet Petrified Forest National Park, in het noordoosten van de staat Arizona in Amerika, geniet vooral bekendheid door de vele versteende bomen in het park. De naam zegt het eigenlijk al: petrified betekent versteend. Niet alleen versteende bomen, ook andere fossielen van planten en dieren kom je tegen.

Waarschijnlijk door een vulkaan uitbarsting in de geschiedenis werden flora en fauna bedolven onder een dikke laag as en modder. Bepaalde mineralen die door de jaren heen vrij kwamen uit het vulkanische as, zorgden voor een natuurlijk conserveringsmiddel voor de tegenwoordige fossielen.

Bezienswaardigheden Petrified Forest National Park

Blue Mesa

Blue Mesa staat bekend om zijn blauwe kleigrond waar de versteende bomen in liggen. Door het corroderen van die klei toont het landschap steeds meer blootgelegde fossielen en is daardoor een paradijs voor archeologische toeristen. Wandelen is lastig in de klei, paden ontbreken.

Activiteiten in Petrified Forest National Park

Chrystal Forest

petrified forest national parkDe vele versteende bomen van kwarts zien eruit als grote kristallen, opvallend mooi gekleurd met heldere, paarse kristalkleuren. Dit gedeelte van het park is al decennia geleden tot National Monument bekroond. Deze beschermtitel was ook nodig, omdat vele bezoekers een stukje kristal meenamen als aandenken. Daar is, mede door die titel, een halt aan toegeroepen.

Jasper Forest

Dit is eigenlijk het ruigste en minst toegankelijke deel van het Petrified Forest National Park. Gelegen in een droge vallei, waar enorme houtklokken en stammen kris kras door elkaar liggen, is het namelijk erg lastig wandelen. Voor de liefhebber van ongereptheid en avontuur echter wel een aanrader.

Rainbow Forest

Gelegen in het zuiden van het park heb je hier de mogelijkheid om een wandeling te maken door de Giant Logs, waar de grootste houtblokken te aanschouwen zijn. De grootste stam ligt op de top van de heuvel: de Old Faithfull met een gewicht van maar liefst 44.000 kg. Er staat ook een museum met uitleg en historie over het park.

Kaart Petrified Forest National Park

Petrified forest national park kaart of map hieronder te vinden:

petrified forest national park map

 

[wzslider]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *