Silicon Valley

Eindelijk op vakantie naar Amerika? Rijden langs de HWY 101, een bezoekje aan Venice Beach of een ritje over de wereldberoemde Golden Gate brug?
San Francisco is het kloppend hart van wereldwijde tech sector. Alle grote bedrijven, die allemaal mooie apps of apparaten maken waarvan wellicht er enkele apps op je iPhone of Android staan zijn gevestigd in Silicon Valley. Silicon Valley is het kloppend hart van San Francisco. In de jaren 50 was Silicon valley helemaal niks waard, nu wordt alleen al californië geschat als de 6 economie ter wereld! Dat gezegd te hebben, dan gaat het om heel heel veel geld.

Silicon Valley California

Hoe komt Silicon Valley nou zo populair en waarom vestigen zich nou juist daar alle tech bedrijven? Zoals aangegeven was Silicon valley onbekend in de jaren 50. Echter zijn er wel een paar belangrijke elementen die het huidig succes van Silicon Valley kunnen verklaren.

 • In 1891 wordt Stanford University opgericht door de toenmalige gouverneur van de staat Leland Stanford, nabij Palo Alto, in de staat californië woonde toen der tijd rond de 2 miljoen mensen in 2016 zijn dit er al ongeveer 39 miljoen.
 • Steeds vaker wordt de samenwerking opgezocht met de Stanford Universiteit en in 1909 vind de eerste echte investering plaats in een bedrijf gericht op radiolampen/elektronenbuizen.
 • In 1924 wordt de naam IBM geïntroduceerd, dit komt voort uit een overname in 1911.
 • Er komt steeds meer werk richting te SF bay Area met in 1916 een General Motor autofabriek.
  Iedere jaar worden er kleine bedrijven opgericht gericht op elektronica en machines. In 1936 wordt na jaren bouwen de Golden Gate brug in gebruik genomen en een belangrijk moment vindt plaats in 1939 wanneer Walt Disney de eerste grote klant wordt van Hewlett & Packard (HP) door de aankoop van een elektrisch schakelbord voor een animatie film “fantasia”.
 • In 1946 wordt het Stanford Research Institute opgericht, wordt het eerste investeerders bedrijf opgericht door een samenwerking van onder meer de Rockefeller Brothers en J.H. Whitney & Company, dit bedrijf krijgt de naam ARCD.
 • In 1951 wordt het Stanford Industrial Park opgericht, om zo de universiteit nog beter met het bedrijfsleven te verbinden, daarnaast wordt de eerste commerciële computer gebouwd de Univac.
  IBM opent in 1952 hun eerste grote kantoor in San Jose en in 1954 tonen ze hun eerste computer model de “704” met in 1956 de grote doorbraak van de Hard Disk drive. In 1955 startten diverse welvarende mensen bedrijven om te investeren in interessante projecten.
 • Vanaf dit moment gaat het snel en er tech bedrijven schieten als paddestoelen uit de lucht. Steeds meer toonaangevende bedrijven vestigingen zich en/of worden opgericht in in de buurt van Stanford, Palo Alto en San Jose. Zo opent NASA een research center in de buurt en komen er steeds meer namen Silicon Valley. Xerox, Micro Devices, DEC, ROML, BSD, ATARI, Neselco, ArpPlanet, Usenet, VisCalc, Seagate, Apple, Sony, Microsoft, Electronic Arts, SUN, Compaq , Cisco en nog vele andere techbedrijven volgden.

De combinatie van een innovatie in Technology en de bereidheid van diverse welvarende mensen om te investeren in deze innovatie zorgde er voor dat deze regio sinds begin 1900 ontzettend rap is gegroeid, de universiteit is belangrijk geweest in het leveren van (technisch) talent die ambitieus genoeg waren technische / innovatieve oplossingen te bedenken die we tegenwoordig nog steeds veel gebruiken. De term Silicon valley komt pas sinds 1971 voor in de kranten door een tocht van een journalist van de Electronic News Don Hoefer die toen een serie maakte over Silicon Valley USA.

Silicon Valley als technologische reus

Tegenwoordig staat silicon valley voor innovatie en investeerders, een goed idee wordt gepitched en wordt het idee goed bevonden kan je aan de slag met een aantal ontwikkelaars om je idee te beproeven.

Denk bijvoorbeeld aan Google, Facebook, Uber, Snapchat en nog vele andere bedrijven die in de afgelopen 5 tot 20 jaar aan een enorme opmars zijn begonnen.

De enorme groei heeft ook zijn nadelen, natuurlijk is er voor een goede ontwikkelaar ontzettend veel werk en zijn er riante salarissen, maar voor de middenstand is er amper nog betaalbare ruimte te vinden, van San Francisco tot San Jose, de regio is ontzettend duur geworden (een huis kost al snel 1 miljoen dollar), Oakland is nu erg hip, maar het zal een kwestie van tijd worden voordat deze stad ook niet meer betaalbaar is voor de middenstand.