Slab City

156 Mijl ten noordwesten van San Diego in Californië ligt Slab City. Dit is een kamp voor caravans en campers dat wordt bewoond door gepensioneerden die er de wintermaanden doorbrengen, krakers en andere mensen die van avontuurlijk wonen houden. Slab City dankt zijn naam aan de betonnen platen die achterbleven nadat de daar gevestigde marinekazerne door het Amerikaanse leger was verlaten.

Snowbirds Slab City

De bewoners van Slab City worden Snowbirds genoemd, omdat de meesten gepensioneerden zijn die de wintermaanden in Slab City doorbrengen vanwege het aangename zuidelijke klimaat. Zodra de winter voorbij is vertrekken ze weer richting de noordelijke staten om de soms extreme hitte in het zuiden te vermijden. Maar een groep van ongeveer 150 permanente bewoners trotseert de zomerse temperaturen van soms ruim boven de 40 graden en woont gedurende het hele jaar in Slab City. In sommige gevallen uit bittere noodzaak, er heerst onder werklozen in de VS soms grote armoede en dan is leven in een caravan soms het enige wat nog betaalbaar is. Maar er zijn ook mensen die maar een klein pensioen hebben en daarom de wintermaanden in Slab City doorbrengen om zo wat op hun levensonderhoud te bezuinigen. Ze sparen immers de stookkosten uit die ze wel zouden hebben als ze de wintermaanden in het koudere noorden van de VS zouden doorbrengen.

Toevluchtsoord voor mensen die back to basic gaan

Slab City heeft vrijwel geen voorzieningen. Er is geen gas, geen elektriciteit of stromend water. Het vuilnis wordt niet opgehaald. Veel mensen die er permanent wonen hebben maatregelen genomen om zelfredzaam te zijn. Ze hebben zonnepanelen op het dak van hun camper of zelfgebouwde huis gemaakt om stroom op te wekken of ze gebruiken een generator. Boodschappen kunnen de bewoners doen in het ongeveer 6 kilometer van Slab City gelegen Niland.

De geschiedenis van Slab City

In de tijd dat het kamp nog door de Amerikaanse marine werd gebruikt droeg het de naam Camp Dunlap. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kamp verlaten en halverwege de jaren 50 van de vorige eeuw was het geheel ontmanteld. De gebouwen werden gesloopt, alleen de betonnen platen waar ze op stonden, de slabs, bleven achter. Begin jaren 60 huurde een bedrijf uit Oklahoma een twintigtal arbeiders in om in de buurt van Niland crescoot bladeren te oogsten. Om dichter bij hun werkplek te verblijven gedurende deze klus, vestigden de arbeiders zich in het verlaten militaire kamp in primitieve onderkomens. Hiermee was Slab City een feit. Toen in 1965 een illegaal kampeerterrein werd ontruimd in de buurt van de plaats Mecca, vertrokken veel bewoners naar Slab City. Zij bewoonden zelfgebouwde huizen en hutjes, ze woonden in verbouwde trailers of schoolbussen.

Slab City in films en Tv-programma

Slab City werd gebruikt in een aantal films en er werd een documentaire gemaakt genaamd American Nomads waarvoor ook in Slab City werd gefilmd. Een personage uit het boek “G is for Gumshoe” van de auteur Sue Grafton was volgens het verhaal voor het laatst gezien in haar woning in Slab City. Slab City komt ook voor in een computerspel genaamd Grand Theft Auto V.