Kitty Hawk North Carolina

Kitty Hawk is een plaats gelegen in de Amerikaanse staat north Carolina. De stad dankt haar bekendheid aan het feit dat de wereldberoemde gebroeders Wright er voor de eerste keer vlogen met een door hen zelf gebouwd vliegtuig. Later werden onder andere een vliegdekschip van de Amerikaanse marine, een aantal militaire vliegtuigen en de commandomodule van de Apollo 14 werden naar Kitty Hawk vernoemd. Kitty Hawk is geen grote plaats, het telt circa 3000 inwoners.

De eerste vluchten van de gebroeders Wright

Kitty Hawk wordt genoemd als de plaats waar de gebroeders Wright voor het eerst een gecontroleerde vlucht met een door hen zelf gemaakt vliegtuig maakten. De vlucht vond feitelijk plaats zo’n kilometer of 6 buiten Kitty Hawk. Na hun geslaagde vlucht op 17 december 1903 keerden de Wright te voet terug naar Kitty Hawk, om van daaruit een telegram te sturen naar hun vader waarin ze hem over hun succesvolle vlucht vertelden. De broers Wright kozen deze locatie voor hun testvluchten vanwege de gunstige wind en de zachte ondergrond van zand. Mocht er iets mis gaan was de kans op een zachte landing daardoor wat groter. Denk niet dat het ontwikkelen van het eerste vliegtuig een eenvoudige zaak was. De Wright broers verbleven al sinds 1900 in Kitty Hawk om hun droom te verwezenlijken om als eerste een gemotoriseerd vliegtuig te ontwikkelen dat daadwerkelijk kon vliegen.

Bezoek het museum van de gebroeders Wright

Het museum gewijd aan de gebroeders Orville en Wilbur Wright is niet gevestigd in Kitty Hawk. De reden daarvoor is waarschijnlijk dat deze plaats daarvoor te klein was en het daarom ontbrak aan financiële middelen en ruimte. In het nabijgelegen Kill Devil Hills is echter wel een museum gevestigd. Deze plaats ligt feitelijk dichter bij de plaats waar de Wright Brothers hun eerste vluchten uitvoerden, maar aangezien Kill Devil Hills aan het begin van de 20e eeuw nog niet bestand, wordt Kitty Hawk in de geschiedenisboeken genoemd als de plaats van hun eerste experimenten met een gemotoriseerd vliegtuig. In het museum en de directe omgeving word je uitgebreid geïnformeerd over de gebroeders Wright. Je kunt zien welk traject hun vliegtuig aflegde, hoe en waar ze hun kamp hadden gebouwd en het officiële monument dat ter ere van hen werd opgericht.

Bezoek Kitty Hawk

Als je Kitty Hawk wilt bezoeken kun je dit inplannen tijdens een rondreis door Noord Amerika. Wanneer je specifiek naar north Carolina reist is een bezoek aan Kitty Hawk en het Wright Brothers Museum natuurlijk wel een must. Daarnaast is er in de directe omgeving van Kitty Hawk, dat deel uitmaakt van het district Dare County vind je prachtige stranden. De Outer Banks heeft een kustlijn van ruim 100 miles met verschillende stranden. Sommigen zijn gemakkelijk te bereiken, je kunt er heerlijk genieten van het klimaat. Andere stranden kun je alleen bereiken als je de beschikking hebt over een terreinwagen met vierwielaandrijving. Maar feit is wel dat je dan heerlijk van de natuur en de rust kunt genieten. De keus is dus aan de toerist.