Summer of Love 1967

Summer of Love

Summer of Love. Zegt je dat iets? Nee? In dat geval, lees lekker verder, want in dit artikel wordt alles uitgelegd over de Summer of Love van 1967, wat het is en hoe het ontstaan is.

Wat is Summer of Love?

‘The Summer of Love’ van 1967 wordt gezien als een van de hoogtepunten van de hippiecultuur. Deze zomer vond plaats in Haight-Ashbury, een wijk in San Francisco. Hier kwamen alle hippies naar toe om te experimenteren met seks en drugs en hun conservatieve sociale jasjes af te schudden. Veel hippies kwamen vooral naar het Monterey Pop festival. Het nummer San Francisco van Scott McKenzie was bedoeld om dit festival te promoten en werd later het anthem voor Summer of Love.

Hoe is de summer of love ontstaan?

The Summer of Love begon midden in de winter, op 14 januari 1967. In de Golden Gate Park vond de Human Be-in. A Gathering of Tribes plaats waarbij dichters en bands optredens gaven. Het draaide daar om vrijheid en dat werd gevierd. In het publiek zaten allerlei type mensen, maar onder andere een nieuw type jongeren die zich uitdosten met jasjes, hoeden, lange jurken en baarden. Het was de tijd dat jongeren zelf na gingen denken en met ideeën kwamen en hier werd door de media aandacht aan geschonken. The Haight-Ashbury district was het middenpunt van de hippiecultuur en er kwamen 100.000 jongeren tijdens de zomer op af. Te locals noemden het summer of love om een positieve spin te geven aan het hele gebeuren dat zo negatief werd bekeken door de media.

Hoe de summer of love eindigde

In de herfst was het voorbij. Er zat een duistere kant aan de hippiecultuur. De hele beweging was een gecommercialiseerd spektakel van de media geworden en het was een grote chaos. De realiteit kwam hard aan: ‘free love’ werd als excuus gebruikt voor verkrachtingen, duizenden mensen waren verslaafd aan drugs en heel veel hadden geen huis meer. Haight Ashbury werd een wijk van criminaliteit en velen vluchten. Degene die achterbleven hielden in oktober een Death of the Hippy ceremonie als begrafenis van de Summer of Love. Velen besloten dat het toen tijd was om weer terug naar school te gaan of een normale baan te zoeken. De meesten konden hun lifestyle thuis nog uitoefenen, maar de utopische droom was hiermee wel tot een eind gekomen.