Columbus: een ontdekkingsreiziger of een held?

De grote ontdekking

Amerika viert op Columbus Day de dag dat de ontdekkingsreiziger Christopher Columbus Amerika, ‘The New World’, ‘ontdekte’. Dit gebeurde op 12 oktober 1492. Hierbij hoorde naast Amerika ook andere landen. Pas in 1792, 300 jaar na zijn ontdekking in Amerika, vond de eerste officiële Columbus Day plaats.

Christopher Columbus zou in 1492 ‘De Nieuwe Wereld’, het Caribisch gebied, hebben ontdekt. Hieronder viel onder andere Spanje, Italië en de Bahama’s. Ook in deze landen wordt Columbus Day gevierd.

De wereldontdekker

Columbus day feestdagHeeft Christopher Columbus Amerika ook echt ontdekt? Het antwoord daarop is nee. De Indianen woonden al in Amerika voor Christopher Columbus ooit voet op Amerikaanse bodem zette. Ook is men tot de ontdekking gekomen dat een Chinese ontdekkingsreiziger Amerika jaren eerder had ontdekt. Deze ontdekkingsreiziger had een kaart getekend met daarop details van zowel Noord- als Zuid- Amerika.

Columbus toch een held

Columbus was in Italië geboren en was van origine dus Italiaans. Ter ere van zijn ontdekking organiseerde de Italiaanse gemeenschap in New York op 12 oktober 1866 een groot feest voor de ontdekking van Amerika. Dit is dan ook de voornaamste reden geweest dat deze gemeenschap in Amerika ervoor gezorgd heeft dat Franklin D. Roosevelt in 1937 Columbus Day als officiële feestdag in Amerika verklaarde.

Het was immers hun landgenoot die Amerika had ontdekt. En zo is Columbus Day ontstaan. Een standbeeld van Christopher Columbus staat op Columbus Avenue in New York.

Geen shopplezier

De jaarlijkse viering van de ontdekking van Amerika door Christopher Columbus wordt vooral in de staten gevierd met de meeste Italiaanse bevolking zoals in New York, New Jersey en Massachusetts. Alle gemeentelijke instanties, scholen en winkels in deze steden zijn daarom op Columbus Day gesloten. Een dagje shoppen in New York op de tweede maandag van oktober kan je dus op je buik schrijven. Hou hier rekening mee tijdens het plannen van je trip.

Een feestelijke parade op Fifth Avenue

Colombus Day wordt ieder jaar met een grote parade in New York gevierd. De Columbus Parade, zoals de parade genoemd wordt, begint vanaf Fifth Avenue en 44th Street. De parade gaat daarna richting het noorden over Fifth Avenue, en eindigt op de 72nd Street.

Het is een grote parade waarbij ongeveer 35.000 mensen meelopen. De parade bestaat uit mariniers, verschillende groepen, diverse bandjes en feestelijke praalwagens. Het een feestelijke gelegenheid dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Wil je een mooi plekje bemachtigen en een glimp van de Columbus Parade opvangen? Dan is het een aanrader op tijd langs de Fifth Avenue te gaan staan. Dan maak je zeker weten de hoogtepunten van Columbus Day mee.

Niek Hindriks