Kerstmis in Amerika / Verenigde staten

Iedereen kent Kerstmis, toch viert niet iedereen Kerstmis op dezelfde manier. In de Verenigde Staten vieren ze bijvoorbeeld alleen de eerste kerstdag. Sterker nog, het echte feest is eigenlijk al de avond voor Kerstmis, met een grootse maaltijd voor de hele familie, en misschien het al uitpakken van cadeaus. Als die cadeaus er nog niet zijn dan worden ze waarschijnlijk pas als de kinderen naar bed zijn door Santa Claus onder de met popcorn slingers versierde kerstboom gelegd.

De dagen voor Kerstmis

De feestdagen beginnen in Nederland eigenlijk met de intocht van Sinterklaas, of voor sommigen met Sint Maarten. In Amerika beginnen de feestdagen pas echt de dag na Thanksgiving, oftewel Black Friday, al wordt er steeds eerder begonnen met het verkopen van kerst spullen, vaak al na Halloween. Op die dag is er korting in alle winkels door het land en wordt er dus al flink inkopen gedaan voor Kerstmis. Dat is ook het moment waarop de meeste mensen beginnen met het versieren van hun huizen. Het is voor Amerikanen haast een heuse competitie om voor Kerstmis het mooiste huis in de straat te hebben met de meest ingenieuze verlichting.

Kerstdecoraties

Bij die kerstdecoraties hoort natuurlijk ook de kerstboom. De oorspronkelijk Duitse traditie om een gedecoreerde dennenboom op te zetten tijdens Kerstmis is ook overgewaaid naar de Verenigde Staten. Net als in Nederland decoreren Amerikanen de boom met kerstballen, slingers, lichtjes en een piek. Maar Amerikanen hangen ook vaak zuurstokken of popcorn aan een touwtje op aan de boom. Waar in Nederland er meestal een kerststalletje staat onder de boom, staat in de Verenigde Staten er soms een speelgoed treintje, of een miniatuurdorpje, en met een beetje geluk ligt er op eerste kerstdag een stapel cadeautjes onder.

Cadeautjes in de sok en onder de boom

Waar in Nederland kinderen van Sinterklaas cadeautjes krijgen, krijgen Amerikaanse kinderen die van Santa Claus. En waar Nederlandse kinderen hun schoen zetten, hangen kinderen in de Verenigde Staten met Kerstmis een sok boven de openhaard. Er wordt vaak een glas melk en wat koekjes achtergelaten voor Santa Claus, en de kinderen gaan naar bed. Als ze dan de volgende ochtend weer wakker worden vinden ze een klein cadeau in de sok, als ze braaf zijn geweest natuurlijk, anders vinden ze misschien een kooltje. Naast cadeaus in de sok liggen er over het algemeen ook grotere cadeaus onder de kerstboom die de kinderen eerste kerstdag kunnen uitpakken.

Kerst vieren in Amerika

Er is bijna geen land ter wereld waar Kerstmis zo uitbundig wordt gevierd als in Amerika. Al weken voordat het feest daar is zijn de straten in alle steden in feestelijke kerstsfeer gehuld. De periode rond Kerst en de jaarwisseling wordt in de VS aangeduid als “Holiday season”. Iedereen heeft deze weken vrij en bereidt zich voor op een gezellig kerstfeest met de familie. Mensen reizen in deze periode veel omdat ze bij hun familie willen zijn. De vliegvelden draaien dan ook op volle toeren om alle passagiers naar hun eindbestemming te brengen. In Amerika wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd. Maar ook Kerstavond is belangrijk. Dan wordt er gegeten met de hele familie en in sommige gezinnen worden dan ook al de cadeaus uitgepakt. Maar gebruikelijker is het dat de kinderen op Kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom vinden. De kerstman wordt in Amerika Santa Claus genoemd, wellicht wat verwarrend omdat dit verwijst naar Sinterklaas. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de vroegere kolonisatie van de VS door Europese landen.