Veterans day

Veterans day en zijn oorsprong

Veterans day is een Amerikaanse vakantiedag die gevierd wordt op 11 November om Amerikaanse militaire veteranen te eren. Deze dag moet niet worden verward met Memorial day, omdat op die dag alleen gesneuveld militair personeel wordt herdacht. Oorspronkelijk werd de vakantiedag in 1919 gestart om de eerste wereldoorlog te herdenken, net als Armistice day in veel Europese landen en Remembrance day in Groot-Brittannië, maar in 1954 werd de betekenis veranderd zodat het een herdenking werd voor alle Amerikaanse veteranen. Veterans day is een nationale Amerikaanse feestdag, wat betekend dat iedereen betaald vrij krijgt van hun werk, en er geen school is.

 
Veterans day feestadg amerika

Veterans day parades

Over heel Amerika worden op Veterans day parades gehouden ter ere van de veteranen: bonte optochten van verschillende veteranen organisaties en militaire branches met fanfare en vlaggenvertoon. Vaak hebben de parades een thema dat samenloopt met een gedenkdag, zo was het in 2015 70 jaar geleden dat de tweede wereldoorlog ten einde kwam en dus was er in veel parades extra aandacht voor de tweede wereldoorlog. Ook kan het zijn dat een branche van de strijdmachten extra in het zonnetje wordt gezet, zo zijn er speciale parades geweest voor medisch personeel en mariniers.

 

De officiele Veterans day ceremony

Om elf uur ’s ochtends, elke Veterans day, wordt er op het Arlington National Cemetery een gratis nationale ceremonie gehouden ter ere van de veteranen. De ceremonie begint met een prelude concert. Na het concert wordt het volkslied gespeeld en legt de president een krans bij het graf van de onbekende soldaat, waarna een minuut stilte in acht wordt genomen. Vervolgens gaat de ceremonie verder in het nabije amfitheater, waar een vlaggenparade wordt gehouden door verschillende veteranen organisaties. Daarna geeft de president en verschillende andere gegadigden speeches.

 

De poster competitie

Elk jaar voor Veterans day schrijft de Amerikaanse overheid voor iedereen een competitie uit om een herdenkings-poster te ontwerpen. De poster wordt verspreid voor verschillende overheidsinstanties en legerbases, en ook wordt het gebruikt als cover voor het programma van de nationale ceremonie. Door de jaren heen hebben deze posters de rijke geschiedenis van de Amerikaanse veteranen geïllustreerd, en iedereen herinnerd aan de prestaties van de veteranen, in het verleden en het heden. Van gevechten in de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd, tot een soldaat die salueert in een plechtige ceremonie, de levendige illustraties op de posters zorgen ervoor dat men even pauzeert en nadenkt aan de Amerikaanse oorlogsveteranen.

Niek Hindriks