Duurzaam op reis door de VS

Je vlucht naar Amerika is vervuilend, zo eerlijk moeten we zijn. Maar in het land van bestemming kun je verder wel duurzaam op pad. Dat varieert van je vervoermiddel tot wat er op je bord ligt. Hier tips om zo duurzaam mogelijk door Amerika te reizen.

Camper

Wie er een energievergelijker bij pakt, ziet al gauw dat er flink bespaard kan worden op energie. Dat is ook zo als je een camper huurt, een favoriet vervoermiddel van toeristen in Amerika. Daarmee kun je gaan en staan waar je wilt. Wanneer je duurzaam vakantie wilt vieren, is het raadzaam om te kijken of je een exemplaar kunt vinden dat energie uit de natuur (zon) haalt. Met een camper mijd je de vele hotels en motels tijdens een rondreis, dat scheelt in ieder geval.

Hotels en motels

Huur je een normale auto voor je rondreis, dan ben je voor de overnachting afhankelijker. Het is duurzaam om bij mensen thuis te overnachten, maar er zijn veel reizigers die dit niet prettig vinden. Als je ook geen Airbnb wilt maar zweert bij de luxe van een hotel, probeer dan een accommodatie te vinden die zuinig is met energie en zo weinig mogelijk afval produceert. Denk alleen al aan een ontbijt in veel hotels, met al dat eten dat weggegooid wordt en al die miniverpakkingen van jam, pindakaas en boter. Waarom kan jam niet uit een pompje komen? Dat doen ze tegenwoordig ook vaak op de kamers, met de douchegel. Veel hotels adverteren met hun duurzaamheids-policy en zijn dus makkelijk te vinden.

Weet wat je eet

Dat brengt ons automatisch bij nog een tip: het eten. Onderweg naar één van de vele nationale parken die Amerika telt, wil je nog wel eens honger krijgen. Ze zijn hier gek op hamburgers en barbecueën, maar probeer je vleesconsumptie eens te verminderen. De vleesindustrie is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot, ’s werelds bekendste hamburgerketen is grootafnemer van de bio-industrie, die niet alleen vervuilend is, maar waar enig dierenwelzijn ook in geen velden of wegen te bekennen is. Bovendien is Amerika een land waar kwantiteit deel uitmaakt van de cultuur, er is altijd veel keus. Ook op het gebied van eten.

Eet lokaal

Sowieso is het met etentjes leuker en duurzamer om gebruik te maken van een lokale trots dan van een grote keten. Je proeft er meer bijzondere gerechten en het kleinschalige karakter van een diner met biologische, lokale ingrediënten ademt in het gros van de gevallen meer sfeer dan een hamburgergigant. Vaak is het eten er ook gezonder en de bediening persoonlijker. Biologisch eten, ‘Organic food’, is hip in Amerika, dus lang hoef je niet te zoeken.