Groot, groter, grootst: Waarom in Amerika alles groter is

Vooral voor mensen die van andere continenten komen zoals Europa en Azië, lijkt het e wel of alles in de Verenigde Staten groter is dan elders. De porties eten, de gebouwen, de winkels, de auto’s, alles moet groots en meeslepend zijn lijkt het wel. De Amerikanen denken in alles groot. Geldbedragen die daar over de tafel gaan daar knipperen wij Europeanen toch nog wel even voor met onze ogen. Amerika wordt niet voor niets het land van de onbegrensde mogelijkheden genoemd. Alles lijkt er te kunnen en te mogen. Maar vergis je niet, de VS is één van de meest conservatieve landen die er zijn en zo ruimdenkend als de bevolking soms lijkt zijn ze vaak niet. Het geloof speelt een grote rol en dat wordt door velen als leidraad voor het leven gebruikt.

Immigranten jagen hun dromen na

Om een mogelijke verklaring te vinden voor de vraag waarom alles in Amerika groot en groter is, moet je terug gaan naar de tijd dat Amerika het land was van de immigranten. Amerika werd ontdekt en in de eeuwen die volgden trokken met name veel Europeanen de oceaan over om in de VS een nieuw leven te beginnen. Zeker toen in de 20e eeuw in Europa tot twee keer toe een wereldoorlog uitbrak hielden veel mensen het voor gezien en vertrokken ze om elders een nieuw bestaan op te bouwen.

The American Dream

the-american-dream-amerikaantjeThe American Dream werd de slogan van het nieuwe beloofde land. Iedereen die teleurgesteld was in Europa en dacht in de VS een nieuw leven met meer mogelijkheden te kunnen beginnen stak de oceaan over om hun droom, The American Dream, te verwezenlijken. En dat ging gepaard met het bouwen van metershoge wolkenkrabbers, het bouwen van enorme farms waar je niet een paar honderd maar een paar duizend koeien kon houden, er was immers ruimte genoeg.

Laat zien dat je het gemaakt hebt

De goudzoekers die naar Amerika kwamen deden het al: laten zien dat ze rijk waren. Als je succesvol was als goudzoeker en je had er een fortuin mee verdiend, dan liet je een enorm huis bouwen en je red uitsluitend nog rond in auto’s die groot en opzichtig waren. Kinderen in de VS wordt al jong geleerd dat het helemaal geen schande is om te laten zien dat je het financieel goed hebt. Bescheidenheid is aan veel Amerikanen niet besteed.

Grote porties om de welvaart te tonen

Amerikanen verbruiken 25% van de grondstoffen voor voedsel die wereldwijd beschikbaar zijn, terwijl ze maar 5% van de wereldbevolking vertegenwoordigen. Dit allemaal om de welvaart te tonen. De immigranten die naar de VS kwamen, woonden vaak in landen waar veel hongersnood was. Dat nooit meer, was een heel belangrijk voornemen. Daarom zijn de porties die je in Amerikaanse restaurants krijgt nog steeds overdadig groot, hoewel er van hongersnood in Amerika geen sprake is. Het hoge percentage mensen met overgewicht in de VS is daar uiteraard een direct gevolg van.