Happy Halloween!

Happy Halloween! Vandaag op 31 oktober wordt er in Amerika op grote schaal Halloween gevierd. Maar waar komt Halloween nou eigenlijk vandaan en wat kun je allemaal doen op Halloween? 

Geschiedenis

Halloween is oorspronkelijk een Ierse traditie. De Keltische kalender begon op 1 november en de Kelten zagen dat als hbonfireet begin van de winter wat een donkere en vaak een onzekere tijd was. Op 31 oktober kwamen de Kelten bijeen bij grote vuren om te vieren dat de oogsttijd voorbij was en om gewassen te offeren aan de goden. Ook geloofden de Kelten dat in de nacht van 31 oktober de grens tussen de wereld van de levenden en de doden vervaagd en dat de geesten van de overlenden terug keerden op aarde. Tijdens deze nacht lieten de Kelten kaarsen en voedsel achter in huis voor overleden familieleden.

Maar waar komt het verkleden dan vandaan? De Kelten gingen zich verkleden tijdens de ceremonie zodat de geesten de Kelten niet zouden herkennen.

[AdSense-A]

Amerika

Deze traditie gaat dus al ver terug. In Amerika gingen ze in kostuums langs de deuren om voor deze duistere tijd geld of eten te vragen. Later heeft de Amerikaanse overheid de burgers gestimuleerd om Halloween om te toveren tot een feestdag voor de gemeenschap. Tegenwoordig heeft Halloween de religieuze achtergrond verloren en wordt het tegenwoordig gevierd met entertainment en parades.

Halloween wordt nu gevierd door kinderen die ’s avonds verkleed langs de deuren gaan voor een Trick or Treat. De huizen zijn dan versierd met lampionnen, dit zijn uitgeholde pompoenen. Meestal gaan hieraan vooraf feestjes waar familie met elkaar pompoenen gaan uitzoeken op een ‘pumkin patch’  en ze gezamenlijk gaan uithollen en versieren.8581305792_dda8a9b407_o

Wist je dat?

  • In Amerika wordt een kwart van het jaarlijks verkochte snoep ingeslagen voor Halloween.
  • Jonge Amerikaanse vrouwen geloofden vroeger dat zij op Halloween de naam van hun toekomstige man konden laten verschijnen door trucjes uit te halen met appelschillen en spiegels.
  • Jaarlijks besteden Amerikanen zo’n 6 miljard dollar (ruim 4,5 miljard euro) aan Halloween. Hierdoor is het Amerika’s op één na grootste commerciële feestdag.

 

foto’s: Hannah Horwarth Flickr, Tekgnotics.blogspot,Cherrywood Neighborhood Association Flickr