Netflix

Nederlandse content in Amerika bekijken: zo doe je dat en visa versa

Het kan erg leuk zijn om in het buitenland te zijn. Of dit leuk is, hangt voornamelijk af van de reden dat je in het buitenland bent. Als je op vakantie bent, ben je puur in het buitenland om te genieten. Echter, het komt ook vaak voor dat mensen voor hun werk naar het buitenland afreizen. Dit zijn over het algemeen minder leuke reisjes, want je kunt tijdens zo’n reis niet zelf bepalen wat je gaat doen. Als je dan in de avond op je hotelkamer zit, kan het fijn zijn om een leuke film of serie aan te zetten. Wanneer je binnen de EU bent, is dit geen probleem, maar tijdens een werkbezoek in Amerika, kunnen er wel problemen ontstaan. Nederlandse content is namelijk niet automatisch te bekijken vanuit Amerika. Daarom kan het voor Nederlanders die regelmatig naar Amerika reizen, handig zijn om zich te verdiepen in de mogelijke oplossingen voor dit probleem. 

Waarom kun je niet zomaar Nederlandse content bekijken in het buitenland?

Als je in Nederland bent, kun je alle Nederlandse content gewoon bekijken. Echter, in het buitenland is dit niet mogelijk. Dat komt doordat bedrijven normaal gesproken vragen om een Nederlands IP-adres om Nederlandse content te bekijken. Dit is niet gek, want dat een streamingdienst of ander bedrijf de rechten voor een bepaalde film of serie in Nederland heeft, hoeft niet te betekenen dat het deze rechten ook voor het buitenland heeft. Daarom kan deze content enkel worden aangeboden aan mensen die zich op Nederlands grondgebied begeven. Stel je voor dat Netflix besluit om Nederlandse content ook in Amerika beschikbaar te maken, in dat geval zouden zij ook de rechten voor de Amerikaanse markt moeten kopen, wat normaliter om grote bedragen gaat. Dit kan vaak niet uit, omdat er in Amerika relatief weinig mensen zijn die Nederlandse content willen bekijken. 

Hoe kun je toch Nederlandse content bekijken in Amerika?

Nederlandse content bekijken in het buitenland is in principe niet mogelijk. Echter, er zijn manieren om het toch voor elkaar te krijgen om Nederlandse films en series te bekijken wanneer je je niet in eigen land begeeft. Een streamingdienst kan namelijk niet zien waar jij je begeeft. Wel kunnen ze de locatie van je IP-adres zien. Door vast te stellen waar dit IP-adres zich bevindt, kan een streamingdienst ervoor zorgen dat enkel gebruikers in een bepaald gebied toegang krijgen tot content. Echter, het is mogelijk om gebruik te maken van een IP-adres dat zich in een ander land bevindt. Als je geen verstand hebt van computers, kan dit erg lastig lijken, maar in werkelijkheid is dit erg eenvoudig. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is een VPN downloaden. Door een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken, kun je er namelijk voor zorgen dat jouw computer, waar deze zich ook bevindt, gebruikmaakt van een IP-adres op een andere plek. 

Hoe installeer je een VPN?

Als je regelmatig naar het buitenland moet voor je werk, is het fijn om gebruik te maken van een VPN. Dit geeft je de mogelijkheid om al je favoriete films en series te bekijken, ook al zijn deze eigenlijk niet beschikbaar in het land waar je je begeeft. Het installeren van een VPN kan worden gedaan in een aantal simpele stappen. Allereerst moet je een VPN-aanbieder vinden die geschikt is voor het streamen van films en series. Dit is vrij eenvoudig, want de meeste aanbieders van VPN voldoen aan deze eis. Als je een aanbieder hebt gevonden die aan jouw eisen voldoet, kun je hier een abonnement afsluiten. Download vervolgens de software van deze aanbieder op het device dat je wilt gebruiken. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een mobiele telefoon, PC, laptop of smart TV. 

 

Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is inloggen op het VPN. Als dit alles is gelukt, kun je een server kiezen die aansluit bij jouw wensen. Ben je in het buitenland en wil je genieten van Nederlandse films en series? Dan moet je een Nederlandse server kiezen. Echter, je kunt ook voor een Amerikaanse server kiezen, wat je de mogelijkheid geeft om vanuit Nederland naar verschillende soorten Amerikaanse content op Netflix te kijken. 

Regels Netflix omtrent het gebruik van VPN’s 

In de gebruiksvoorwaarden van Netflix staat niets over een eventueel verbod op het gebruik van VPN’s. Toch doet de streaminggigant zijn best om te voorkomen dat mensen vanuit andere landen gebruikmaken van een VPN om toch films en series uit het buitenland te kunnen bekijken. Netflix kiest ervoor om gericht de IP-adressen van VPN-providers te blokkeren, zodat gebruikers hiervan geen toegang meer hebben tot de digitale omgeving die eigenlijk voor mensen uit een ander land is bedoeld. Hierdoor kunnen providers niet garanderen dat je via hun VPN altijd gebruik kunt maken van Netflix. Gelukkig doen andere streamingdiensten over het algemeen vrij weinig tegen het gebruik van VPN’s. Ook proberen de providers ervoor te zorgen dat hun servers zo snel mogelijk weer in staat zijn om digitaal verkeer om te leiden, zonder dat Netflix hun IP-adres blokkeert. 

Andere manieren om content uit het buitenland te bekijken

De meeste mensen die Nederlandse content willen bekijken terwijl zij zich in Amerika bevinden, kiezen ervoor om een VPN te gebruiken. Dit is de meest logische en eenvoudige oplossing, maar zeker niet de enige. Wel heeft het gebruik van een VPN als bijkomend voordeel dat het er niet alleen voor zorgt dat dataverkeer wordt omgeleid via een ander IP-adres, maar dit dataverkeer ook versleuteld is, waardoor dit veiliger is dan het gebruik van je eigen wifinetwerk. Als je dit niet zo belangrijk vindt, kun je in plaats van het gebruiken een VPN ook op een andere manier de digitale locatie van je device veranderen. 

Gebruik een smart DNS

Iedere computer die in verbinding staat met het internet maakt gebruik van een DNS-server. Deze server geeft informatie weg over de locatie van het apparaat. Normaal gesproken maakt jouw computer gebruik van de DNS-server van je internetprovider. Echter, je kunt ook gebruikmaken van een smart DNS-server. Deze dient dan als het ware ter vervanging van de DNS van je internetprovider. Dit is fijn voor mensen die Nederlandse films en series willen bekijken in het buitenland of juist het tegenovergestelde. Echter, het grootste nadeel van het gebruik van een smart DNS in tegenstelling tot een VPN, is het feit dat je dataverkeer niet versleuteld is. Bij een VPN is dit wel het geval en dit is dan ook de veiligere optie. 

Gebruik een proxyserver

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een proxyserver om je dataverkeer om te leiden en streamingdiensten in het duister te laten tasten over jouw werkelijke locatie. Een proxyserver zorgt voor een extra stap in het proces van het versturen van data. Heel simplistisch gezegd is dit een computer die tussen jou en het internet in staat. Wanneer jouw computer gegevens naar het internet wil sturen, worden deze eerst naar deze computer gestuurd. Vervolgens stuurt deze ze weer door naar het grotere netwerk, in dit geval het internet. Als je kiest voor een Nederlandse proxyserver, kun je dus vanuit Amerika kijken naar Nederlandse content. Het enige nadeel hiervan is dat proxyservers over het algemeen vrij traag zijn. Daarnaast worden ze ook met regelmaat geblokkeerd door streamingdiensten, waardoor een VPN in veel gevallen een meer betrouwbare oplossing is. 

 

Afbeelding:  Netflix by brianc is marked with https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/?ref=free-media-assets.