Voor langere tijd naar de VS: je woning verhuren

Het kan zijn dat je vanwege werk of voor de ervaring lang in de Verenigde Staten zal verblijven. Om je huis niet volledig aan de tand des tijds over te leveren, en omdat dubbele kosten jou boven het hoofd zouden stijgen, besluit je je huis verhuren. Verkopen wil je niet, want zeker in grote steden als Amsterdam of Utrecht vind je bij terugkomst zeker niet binnen de kortste keren een nieuwe woning. Je wilt je eigen woning, waar je na je verblijf in Amerika weer even prettig als tevoren in wilt gaan leven, natuurlijk met een gerust hart achterlaten. Daarom zetten wij hieronder voor jou op een rijtje waaraan je zoal kunt denken.

Verzekeringen

De beste waarborg tegen financiële ellende als gevolg van onvoorziene schade zijn natuurlijk verzekeringen. Waarschijnlijk heb je al verschillende woonverzekeringen afgesloten, maar het is zeker niet te veel moeite deze eens voor je reis naar Amerika nog eens na te pluizen. De belangrijkste verzekering is de opstalverzekering: dit verzekert je tegen schade aan het pand, bijvoorbeeld door een brand. Voor je verhuur is daarom je opstalverzekering vergelijken zeer belangrijk, zodat je zeker weet dat je bent ingedekt tegen eventuele calamiteiten. Kijk dus bij verschillende verzekeraars tegen welke voorwaarden welke premie je moet betalen. Doe hetzelfde voor de inboedelverzekering, zodat alle losse onderdelen in huis verzekerd zijn tegen bijvoorbeeld inbraak en diefstal.

Een geschikte huurder vinden

Het spreekt vanzelf dat je een zorgzame, betrouwbare huurder voor je woning wilt vinden. Om hiervan verzekerd te zijn, begin op tijd met je zoektocht. Vraag ook eens rond binnen je eigen netwerk. Als jij met de huurder een gemeenschappelijk contact hebt, is de kans veel groter dat hij een goede indruk achter wilt laten. Twijfel je bij een potentiële huurder, heb je nog genoeg tijd om verder te kijken naar andere gegadigden. Kijk ook naar de huurtijd van de huurder: idealiter verblijft hij net zo lang in jouw huis als jij in de Verenigde Staten verblijft, maar is dit niet mogelijk maak duidelijke afspraken over hoe je huis na diens vertrek opgeleverd moet worden. Veel huurders die met een maximum van een of twee jaar je huis betrekken, zijn de zogenoemde expats. Begin je je zoektocht naar een huurder, kijk dan eerst eens naar sites en bemiddelaars die jou in contact brengen met expats op zoek naar een verhuurbare woonruimte.

Het huurcontract

De duur van het huurcontract is het belangrijkste. Zorg dat die (zoveel mogelijk) van tevoren vastligt. Zo voorkom je dat een huurder plotsklaps vertrekt, en jij een maand of meer zonder huursom zit. De minimumduur is zes maanden. Als je nog niet weet hoelang je uiteindelijk in Amerika zult verblijven, is het het best om de duur van het huurcontract te stellen op de tijd dat je in ieder geval van huis bent. Ook dit kun je niet zeker weten, maar een tip is de duur dan nooit te lang te stellen. Zorg bovenal dat je weer een warm en vertrouwd dak boven je huis hebt wanneer je terugkeert uit de States!