Zonsverduistering in Amerika 2017

Een totale zonsverduistering is een zeldzaam fenomeen. In Europa en dan met name in Nederland komt het maar heel zelden voor. Wil je een totale zonsverduistering meemaken dan zal je daar in de meeste gevallen dus voor op reis moeten. In 2017 vindt op 21 augustus een totale zonsverduistering plaats in de Verenigde Staten. De periode dat de verduistering volledig is duurt op de meest gunstige locatie, in de staat Kentucky, slechts 2 minuten en 40 seconden. Feit is wel dat ook bij bewolkt weer de zonsverduistering wel te volgen is, al zullen alle waarnemers, amateurs en professionals, die ervoor afreizen naar de VS natuurlijk hopen op een strakblauwe hemel.

Waarom komt een totale zonsverduistering zo weinig voor?

Voor een totale zonsverduistering moet de maan precies tussen de zon en de aarde staan om ervoor te zorgen dat hij met zijn schaduw de zon verduistert. De maan is een stuk kleiner dan de aarde en dus kan de maan maar in een relatief klein gebied zorgen voor een zonsverduistering. Een gedeeltelijke verduistering is in een groter gebied te zien, maar het fenomeen van de totale verduistering maar in een relatief smalle strook. De verduistering op 21 augustus 2017 is het beste te zien in de staat Kentucky in de Verenigde Staten. Hier duurt de verduistering ook het langst. Het verduisteringstraject loopt achtereenvolgens via de staten Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Kentucky, Tennessee en South Carolina. De baan van de eclips loopt van oost naar west.

De eclips is gedurende een half uur te zien

Voor een totale zonsverduistering is het essentieel om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Volgens de kaarten van de zonsverduistering die door de NASA beschikbaar zijn gesteld is deze te zien tussen 18.00 en 18.30 uur plaatselijke tijd. In Nederland is het op dat moment twee uur vroeger. De gedeeltelijke zonsverduistering die gepaard gaat met de totale verduistering boven de VS is in een veel groter gebied zichtbaar, dit loopt vanaf de Noordpool tot in Zuid-Amerika.

Er live bij zijn of online kijken

Omdat een totale zonsverduistering zo zeldzaam is, zijn er altijd veel mensen die er een reis voor over hebben om er live bij te zijn. Ook vanuit Nederland en Europa zullen ongetwijfeld weer mensen afreizen om de eclips mee te maken. Dit zijn zowel liefhebbers als amateurastronomen als professionals. Maar ook als je je een dure reis naar de Verenigde Staten niet kunt veroorloven is de kans groot dat je de zonsverduistering van 2017 live kunt zien. Het internet biedt immers de mogelijkheden om dit fenomeen wereldwijd met iedereen te delen via webcams.

Meer weten over de zonverduistering?
Bekijk http://www.zonsverduistering2017.nl/
en
https://www.greatamericaneclipse.com/

Video Zonsverduistering pad