Great Smokey Mountains National park

Het Great Smoky Mountains National Park ligt in de staten North Carolina en Tennessee in Amerika en staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Great Smokey Mountains zijn onderdeel van de lange bergketen Appalachian Mountains.

Het Great Smoky Mountains National Park werd in 1934 een nationaal park en beslaat een oppervlakte van zo’n 2.100 km2 en is met 9.7 miljoen jaarlijkse bezoekers het best bezochte park in de Verenigde Staten.

Bezienswaardigheden Great Smoky Mountains National Park

Great Smokey Mountains National park viewsHet park dankt zijn naam aan de nevelige sluier die vaak rond de toppen van de bergen hangt. Deze nevel ontstaat doordat warme lucht van de Golf van Mexico wordt omgezet in waterdamp boven de hardhoutbossen in de valleien.

Activiteiten in Great Smokey Mountains National park

Newfound Gap Road

Highway 441, Newfound Gap Road genaamd, is de 50 kilometer lange hoofdweg die van noord naar zuid loopt in het park. Aan de route liggen verschillende historische gebouwen zoals de Mingus Mill, een oude watermolen. Ook het openluchtmuseum Mountain Farm Museum ligt aan deze weg.

Tijdens je ontdekkingstocht kom je diverse panoramapunten tegen waar je kunt stoppen om van schitterende vergezichten te genieten, bijvoorbeeld de Chimney Tops Overlook en de Morton Overlook.

Cades Cove

Dit is een van de trekpleisters van het park waar je, door de vele historische gebouwen, voelt en ziet hoe het leven vroeger was in de zuidelijke Appachen: oude kerkjes, huizen, stallen en blokhutten geven je een goed idee van het leven toen.

Clingmans Dome

Great Smokey Mountains National parkBij Clingmans Dome, met 2.025 meter de hoogste berg van het park, kun je de nevelige sluiers over de bergen het beste zien. Er ligt een mooie wandelroute naar een uitkijktoren, die vooral bij zonsondergang spectaculaire uitzichten geeft.

Flora en Fauna in Great Smoky Mountains National Park

Er komen in het park in totaal wel 10.000 bomen, planten en dieren voor, waaronder 200 vogelsoorten. Verder wonen er opvallende veel zwarte beren in het park; hun populatie wordt op meer dan 1800 geschat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *