Opzoek naar de Bizons in Amerika?

Iedereen kent het beeld van westerns, vlaktes vol met Bizons (ook wel Buffalo genoemd), zover je kon kijken. Wat is er gebeurd met de bizons? Waar kan je ze nu nog vinden?

De geschiedenis

Rond 1450 waren er naar schatting ongeveer zo’n 60 miljoen bizons op de amerikaanse vlaktes te vinden. Echter tegen het einde de 19e eeuw waren er slechts naar schatting zo’n 500 over. Hoe kon dit gebeuren? In het verleden leefden er op de vlaktes Indianen die iedere bizon die ze doodden volledig gebruikte. Echter met de komst van de Europeanen, Spoorwegen en actieve jacht op de bizons verminderde de populatie zeer rap. Hiernaast had het leger de oorlog aan de indianen verklaard waardoor er ongeveer 12 miljoen bizons door het leger zijn gedood om het voor Indianen onmogelijk te maken zich zelf te onderhouden.bizon1

En nu?

Na de oprichting van Yellowstone National Park, in 1872,  het eerste Nationale Park van Amerika, en het verbod op het doden van Wilde dieren, kon de bizon hier rustig  in een veilige omgeving beginnen met het herstellen van de populatie. Onder andere met dank aan de “American Bison Society”, een groep van enkele vee houders / boeren, welke Bizons begon te vangen en te fokken.

Tegenwoordig zijn er naar schatting ongeveer zo’n 225.000 bizons. Deze aantallen zijn mede mogelijk gemaakt door uitgebreide fok programma’s die de populatie moest herstellen.

Waar kan je nu bizon kuddes vinden?

De kuddes op één kaart

[map type=”hybrid” autofit=”1″] [pin directions=”1″ tooltip=”yellowstone National Park” description=”yellowstone National Park”]yellowstone National Park[/pin] [pin tooltip=”Zion Mountain Range ” description=”Zion Mountain Range “]9065 West Highway 9 Springdale, UT 84767[/pin] [pin tooltip=”Custer State Park” description=”Custer State Park”]Custer State Park[/pin] [pin tooltip=”Wind Cave National park” description=”Wind Cave National park”]Wind Cave National park[/pin] [pin tooltip=”Antilopes State Park” description=”Antilopes State Park”]Antilopes State Park[/pin] [pin tooltip=”National Bison Range” description=”National Bison Range”]National Bison Range[/pin] [/map]