http://deadspin.com/the-great-american-menu-foods-of-the-states-ranked-an-1349137024

Eten in Amerika

Bij typisch Amerikaans eten denk je al snel aan fast food. Hamburgers, hotdogs en Franse frietjes geserveerd grote hoeveelheden en volop te verkrijgen bij de bekende fastfoodketens. Niet erg gezond, maar erg populair, ook in het buitenland. Kijk maar naar het succes van de Amerikaanse fastfoodketens in Nederland. Maar de Amerikaanse keuken is meer dan dat.

Zuiden

In het zuiden is er veel gefrituurd eten te krijgen en dan met name kip. Maar ook een verse geroosterde maïskolf en gepofte aardappels worden hier veel gegeten. Gerookt vlees is hier heel populair. Dit vlees wordt gegeten met donkere barbecuesaus met een gerookt aroma. In New Orleans in Louisiana zijn de Creoolse invloeden te proeven en hier eet men veel gumbo, een soort stoofpot of dikke soep, en jambalaya, een mix van rijst, kip en groenten. Iets heel anders wat je hier kunt vinden is gebakken krokodil.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Katz%27s_Deli_-_Lunch.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Katz%27s_Deli_-_Lunch.jpg

Voor zoete gerechten moet je in Georgia zijn waar pecannoten en perziken groeien. De pecan pie komt hier vandaan. En Virginia staat bekend om zijn pinda’s. Deze worden niet alleen als snack tussendoor gegeten maar er wordt ook soep van gemaakt en zelfs snoepjes. Natuurlijk kent iedereen pindakaas die in Nederland ook dagelijks op tafel komt.

Nog verder naar het zuiden zijn de invloeden van buurland Mexico doorgedrongen tot de Amerikaanse keuken. Samen met de Texaanse keuken staat deze bekend als Tex-Mex. Deze wordt gekenmerkt door gerechten als burrito’s, taco’s, enchillada’s en fajita’s.

In Florida is de key lime pie bedacht. Door heel Amerika houdt men erg van zoet en ontbijten daar ook graag mee. Er is een grote variatie in ontbijtgranen, van ongezoete muesli tot cornflakes met een suikerlaagje en minimarshmallows of chocola. Deze cereal eet je met melk waar de suiker of cacao intrekt en die drink je op het laatst op. Zelfgemaakte wafels of pannenkoeken met blauwe bessen en ahornsiroop staan ook regelmatig op de ontbijttafel, net als muffins. Ook zijn er mensen die van een hartig ontbijt houden met roerei, bacon en toast. Hier hoort typisch Amerikaanse ketchup bij.

Noorden

Dat de immigranten in het Noordoosten aan land kwamen is hier nog te proeven door de Italiaanse en Ierse invloeden. Voorbeelden hiervan zijn de Boston baked beans (zoete bruine bonen) en de Manhattan clam chowder (stevige soep met kokkels). In de kustregio’s zoals New England in het Noordoosten zijn gerechten van schaal- en schelpdieren heel geliefd. Bijvoorbeeld kreeft en krab die je niet kunt eten zonder vies te worden.

Reis je verder naar het Mid-westen dan kom je in Chicago de deep-pan-pizza tegen met een dikke bodem en veel gesmolten kaas. En in zuivelstaat Wisconsin zijn allerlei kazen te krijgen. In het Noordwesten is zalm geliefd, maar daar is ook hertenvlees populair dat veel in stoofpotten of soepen verwerkt wordt.

Feestdagen

Met de feestdagen wordt er door het hele land kalkoen op tafel gezet en daar wordt flink wat moeite voor gedaan. De bereiding kan wel 24 uur duren. Hier hoort cranberrycompote bij en aardappelpuree of geroosterde zoete aardappelen. Kortom, de Amerikaanse keuken is gevarieerd en heeft voor iedereen wel iets lekkers.

 

http://deadspin.com/the-great-american-menu-foods-of-the-states-ranked-an-1349137024
http://deadspin.com/the-great-american-menu-foods-of-the-states-ranked-an-1349137024

Comments are closed.